10 Cloverfield Lane [2016]

Künye

Yönetmen: Dan Trachtenberg

Senaryo: Josh Campbell, Matthew Stucken (hikaye&senaryo), Damien Chazelle (senaryo)

Oyuncular: Mary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher, Jr.

Tür: Gerilim, gizem, bilimkurgu

Ülke: ABD

Vizyon İsmi: Cloverfield Yolu No: 10




Konusu: Nişanlısını terk eden Michelle trafik kazası geçirir. Uyandığında kendini bir yeraltı sığınağında kilit altında bulur. Sığınağın sahibi Howard’ın iddiasına göre dünya istila altındadır ve Michelle’i sadece kazadan değil yukarıdaki nükleer saldırıdan da kurtarmıştır. Sığınağın diğer sakini Emmett de dünya istilasına inanıyor görünmektedir. Michelle kurtarılmış mıdır, yoksa tutsak mı alınmıştır?


  • Film ilk aşamada “The Cellar” isimli bir senaryodan doğdu, ancak Bad Blood firmasının prodüksüyonu almasıyla 2008 tarihli Cloverfield filminin devam filmi olmasına karar verildi.
  • Yapım aşamasında yapımcılar filmin temelinin Cloverfield (2008) ile benzerlikler taşıdığını fark ettiler, yapımcılardan J.J. Abrams’ın konuyla ilgili aralarında bir “kan bağı” olduğunu ve filmin ilk filmin “ruhsal mirasçısı” olduğunu beyan etmiştir. Yönetmen Trachtenberg de filmin ilk filmle aynı kurgusal evrende geçmediğini söylemiştir.

  • Filmin resmi duyurusu vizyona girmesinden sadece 2 ay önce yapılmış ve  fragmanı ilk olarak bir Michael Bay filmi olan 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (2016) filminin gösteriminden önce gösterilmiştir. Benzer şekilde Cloverfield filminin de prodüksiyonu gizli şekilde yapılmış ve ilk fragmanı da yine bir Michael Bay filmi olan Transformers (2007)’dan önce olmuştur.
  • 10 Cloverfield Lane ismini bulan J.J. Abrams, Cloverfield 2 isminin ilk filmin tam anlamıyla devamı niteliğinde olmadığı için uygun bulunmadığını belirtmiştir.
  • J.J. Abrams bir röportajında, filmin yaratıcı ekibinin Cloverfield 2 ile ilgili düşünceeler geliştirdiğini ama benzer konseptlerdeki Godzilla ve Pasific Rim gibi son dönem filmlerinin bu düşüncelerinin rafa kalkmasına sebep olduğunu belirtmiştir.
  • Yapımcı firma Bad Robot tanıtım kampanyası için Howard Stambler ve kızının hikayesini de içeren sanal pazarlama yöntemini kullanmışlardır.
  • Michelle’in telefondaki erkek arkadaşının sesi Bradley Cooper’a aittir.
Benzer film önerisi: Hidden (2015)

Anahtar kelimeler: sığınak, az kadrolu film, antoloji filmi

Sinefil Puanı:7.5/10

Serinin Diğer Filmleri: Cloverfield (2008), The Cloverfield Paradox (2018)


Fragman:


yasal uyarı: bahsi geçen filmlerle ilgili verilen bilgiler ve notlar kısmı leyla önkan tarafından İngilizce sinema sitelerinden çeviri yapılarak derlenmiş bilgilerdir. bu çeviri bilgiler izinsiz kullanılamaz. bahsi geçen filmlerle ilgili her türlü medya kullanımı ve sahiplik hakkı filmin yapımcı firmasına aittir. tanıtımları sinema sanatına katkı ve saygı çerçevesinde yapılmaktadır.