Devil's Pass [2013]



Künye
Yönetmen: Renny Harlin
Senaryo: Vikram Weet
Oyuncular: Holly Goss, Matt Stokoe, Luke Albright, Ryan Hawley, Gemma Atkinson
Tür: Korku, Gizem, Bilimkurgu
Ülke: ABD, Rusya, İngiltere
Vizyon Tarihi: 6 Eylül 2013
Vizyon İsmi: Şeytan Geçidi

Konusu: Oregon Üniversitesi'nden 5 Kuzey Amerikalı öğrenci, “Dyatlov Geçidi Vakası” olarak bilinen gizemli olayda hayatını kaybeden 9 Rus kayakçının başına gelenleri araştırmak ve bir belgesel çalışması yapmak üzere Rusya'daki aynı bölgeye giderler.

Notlar:
  • Filmin original ismi “The Dyatlov Pass Incident” (Dyatlov Geçidi Vakası) dır. “Devil's Pass” ABD'deki alternatif ismidir, ancak film bu isimle tanınmaktadır.
  • Filmin konusu “Dyatlov Geçidi Vakası” olarak ünlenen, 2 şubat 1959 gecesi 9 kayakçının anlaşılamayan bir şekilde hayatını kaybettiği, Kholat Syakhl dağının doğusunda bulunan ve bu olayın ardından kayakçıların lideri Igor Alekseievich Dyatlov'un soyadını alan Dyatlov Geçidi'nde, yaşanmış gizem dolu olaya dayanmaktadır.
  • Kurtarma ekibinde resmi fotoğrafçı olarak görev almış olan gazeteci Yuri Yarovoi olaydan esinlenerek 1967 yılında “Of the highest rank of complexity” (Karmaşanın En Üst Kademesinde) isimli bir roman yazmıştır. Olayla ilgili bir diğer kitabı da Anatoly Guschin yazmıştır, “The Price of State Secrets is Nine Lives" (Sırlar Dokuz Hayata Maloldu) adlı kitabında kayakçı gençlerin Sovyetlerin gizli askeri silah deneylerine kurban gittiklerini ileri sürmüştür.
  • Yönetmen Renny Harlin filmin çalışmaları için Moskova'da devlet arşivlerinde araştırmalar yapmıştır. Ona göre vakanın açıklaması “yanlış giden bir devlet deneyidir”.
  • The New York Times filmin “Blair Witch Project”in güldürücü bir üst versiyonu olduğunu yazmıştır.
  • Yönetmenin “Cutthroat Island” (Korsan) isimli filmi “en büyük gişe başarısızlığı” dalında Guinness Dünya Rekoru sahibidir.
  • Dünya çapında komplo teorisyenleri tarafından hala popülerliği süren ve gizemini koruyan olay popüler kültürde kitapdan sinemaya, müzik ve hatta bilgisayar oyunlarına dek bir çok alanda esin kaynağı olmuştur.



Benzer Film Önerisi: Blair Witch Project (1999), Grave Encounters (2011), The Conspiracy (2012), Trolljegeren (2010)

Anahtar kelimeler: gizemli olay, dağcılar, gizli deneyler, buluntu film

Sinefil Puanı: 7/10





fragman





yasal uyarı: bahsi geçen filmlerle ilgili verilen bilgiler ve notlar kısmı leyla önkan tarafından İngilizce sinema sitelerinden çeviri yapılarak derlenmiş bilgilerdir. bu çeviri bilgiler izinsiz kullanılamaz. bahsi geçen filmlerle ilgili her türlü medya kullanımı ve sahiplik hakkı filmin yapımcı firmasına aittir. tanıtımları sinema sanatına katkı ve saygı çerçevesinde yapılmaktadır.