Get Out [2017]

Künye

Yönetmen: Jordan Peele
Senaryo: Jordan Peele
Oyuncular: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford, Catherine Keener, Caleb Landry Jones, Marcus Henderson, Betty Gabriel
Tür: Korku, Gizem, Gerilim
Ülke: ABD
Vizyon Tarihi: 21 Nisan 2017
Vizyon İsmi: Kapan

Konusu: Amerikalı siyahi bir genç olan Chris ve kız arkadaşı Rose, Rose’un beyaz orta-üst sınıf ailesiyle tanışıp hafta sonunu geçirmek üzere ailenin kırsaldaki evlerine giderler. Ancak güzel başlayan misafirlik zamanla tuhaf bir hal almaya başlar.

Notlar:
- Filmin yönetmeni Jordan Peele sinemaseverlerin genellikle komedi filmlerinde göremeye alışık oldukları bir aktör, aynı zamanda senaryosunu da kaleme almış olduğu “Get Out” ünlü oyuncunun ilk uzun metraj yönetmenlik çalışması.
- Peele filmin senaryosunu Eddie Murphy’nin “Delirious (1983)” isimli stand-up filmindeki korku filmleriyle ilgili yaptığı bir şakadan etkilenerek kaleme almış olduğunu filmin DVD’sinin ekstralar bölümündeki bir röportajında belirtmiştir.
- Yönetmen Peele, Chris rolünü oynaması için aklında olan ilk ismin Eddie Murphy olduğunu ancak daha sonra rol için Murphy’nin biraz yaşlı kalabileceğini düşünerek fikrini değiştirdiğini belirtmiştir. Daha sonra rol Daniel Kaluuya’ya gitmiştir. Kaluuya seçmelerde ağlamasını gerektiren bir sahneyi 5 defa tekrarlamış ve yönetmenin deyimiyle göz yaşının dökülmesi de dahil her bir tekrarı mükemmel bir şekilde yapmıştır.
- ABD’de vizyona çıktıktan sonraki 2 ay süresince en çok izlenen 10 filmin arasında yer almayı başarmıştır.
- Filmde tıp okuyan erkek kardeş rolünde yer alan Caleb Landry Jones ve görme engelli sanat simsarı rolündeki Stephen Root daha önce “No Country for Old Men (2007)” filminde birlikte rol almışlar, Betty Gabriel ve Lakeith Stanfield’ın her ikisi de Purge serisindeki ayrı ayrı filmlerde,  Bradley Whitford ve Catherine Keene de "An American Crime (2007)" isimli filmde beraber rol almışlardır.
- Film 24 Ocak 2017 tarihinde Sundance Film Festivalinde prömiyerini yapmış, 24 Şubat 2017 tarihinde Amerika Birleşik Devletlerinde gösterime gitmiştir.
- Film eleştirmenlerince övgüyle karşılanan film, 2017 sonu itibariyle 252 milyon dolar hasılat elde etmiştir ve bütçesi sadece 4.5 milyon dolardır.
- Filmin yönetmeli Peele, kült zombi klasiği "Night of the Living Dead (1968)"in, başrolünde bir Afro-Amerikalıyı oynatması sebebiyle kendisine ilham olduğunu belirtmiştir.


Benzer Film Önerileri: The Skeleton Key (2005), The Stepford Wives (1975), Guess Who's Coming to Dinner (1967)
Anahtar Kelimeler: ırkçılık, hipnoz
Sinefil Puanı: 8/10

Fragman:



yasal uyarı: bahsi geçen filmlerle ilgili verilen bilgiler ve notlar kısmı leyla önkan tarafından İngilizce sinema sitelerinden çeviri yapılarak derlenmiş bilgilerdir. bu çeviri bilgiler izinsiz kullanılamaz. bahsi geçen filmlerle ilgili her türlü medya kullanımı ve sahiplik hakkı filmin yapımcı firmasına aittir. tanıtımları sinema sanatına katkı ve saygı çerçevesinde yapılmaktadır.