Screamers [1995]



Künye

Yönetmen: Christian Duguay
Senaryo: Philip K. Dick (hikaye), Dan O'Bannon/Miguel Tejada-Flores (uyarlama)
Oyuncular: Peter Weller, Roy Dupuis, Jennifer Rubin, Andrew Lauer, Charles Edwin Powell
Tür: Bilim-kurgu, Gerilim, Macera, Gizem
Ülkesi/Yılı: Kanada-ABD-Japonya/1995
Vizyon Tarihi: 8 Eylül 1995 (Kanada)


Konusu: 2078 yılında, nükleer savaş sebebiyle Sirius 6B isimli gezegenin büyük kısmı yaşanmaz hale gelmiştir, hayatta kalanlar da Screamers denen mekanik yaratıklarla yaşam mücadelesi vermektedir. Bir gün, savaş halindeki NEB’den Alliance’a ait askeri üste yaralı bir asker tarafından bir mesaj getirilir ve bu esnada üs yakınlarında bir jet uçağı düşer. Albay Joseph Hendricksson’un görevi, düşen uçaktan tek kurtulan kişi olan Ace’i de yanına alarak, gezenin zorlu koşullarıyla ve Screamers denen mekanik yaratıklarla mücadele ederek NEB liderlerine ulaşmaya çalışmaktır.

Notlar:
  • Filmin konusunu aldığı "Second Variety" isimli kısa hikayenin yazarı ünlü bilimkurgu hikaye ve romancısı Philip K. Dick’dir. Yazarın hikaye ve romanlarından uyarlanan filmlerden Ridley Scott yönetmenliğindeki Blade Runner (1982), Paul Verhoeven yönetimindeki Total Recall (1990) ve Steven Spielberg yönetimindeki The Minority Report en çok ses getirenleridir.
  • Film vizyona girdiği tarihte sinema eleştirmenleri tarafından oldukça kötü eleştiriler almış olmasına karşın, sinemaseverlerce kült bir bilimkurgu olarak kabul edilerek zamanla kabul görmüştür.
  • Başrol oyuncusu Peter Weller, distopik gelecek temalı filmler arasında önemli yeri olan RoboCop (1987) ve RoboCop (1990) filmlerinde de başrolde yer almıştır.
  • Philip K. Dick’in "Second Variety" isimli kısa hikayesinin senaryolaştırılmasını Dan O'Bannon 1980’li yılların başında tamamlamış, 1983 yılında O'Bannon’un senaryosunun filme çekilmesine karar verilmiş ancak prodüksiyonda istenen ilerleme 1990’lı yıllara gelene dek mümkün olmamış, filme alınan senaryonun son halini yazmak ise Miguel Tejada-Flores’a düşmüştür.
  • Film, senaryosunun uyarlandığı "Second Variety" isimli kısa hikayeye göre daha iyimser bir tona sahiptir. Kısa hikayede olaylar dünyada gerçekleşirken, film uyarlamasında Sirius 6B isimli gezegende geçmektedir.
  • Senaryonun ilk yazım aşamalarında mekanik yaratıklardan, orijinal hikayede olduğu gibi, “claws” (tırmıklar) olarak bahsedilirken, daha sonra isimleri, filme de adını veren “screamers” (bağıranlar) olarak değiştirilmiştir.
  • Philip K. Dick hikayelerinden uyarlanan bir başka film olan Blade Runner’da da insan görünümlü robotlar olmasından ötürü birçok insan iki filmin aynı gerçeklikte geçtiğine inanmaktadır.
  • 20 milyon dolar bütçeli yapım, Kuzey Amerika’da 5.7 milyon dolar, dünya çapında da 7 milyon dolar gelir elde edebilmiştir. DVD kopya olarak 1998 yılında piyasaya sürülmüştür.

      

Devam Filmleri: Screamers: The Hunting (2009)

Benzer Filmler: Leviathan (1989), Starship Troopers (1997), Alien vs. Predator (2004)

Anahtar Kelimeler: distopyan film, android, robot, askeri üs, kıyamet sonrası

Sinefil Puanı: 6.5/10



Fragman:






yasal uyarı: bahsi geçen filmlerle ilgili verilen bilgiler ve notlar kısmı leyla önkan tarafından İngilizce sinema sitelerinden çeviri yapılarak derlenmiş bilgilerdir. bu çeviri bilgiler izinsiz kullanılamaz. bahsi geçen filmlerle ilgili her türlü medya kullanımı ve sahiplik hakkı filmin yapımcı firmasına aittir. tanıtımları sinema sanatına katkı ve saygı çerçevesinde yapılmaktadır.